Monday, April 23, 2012

New Look



Salam geng...

Setelah bertungkus lumus sepanjang sabtu dan ahad..akhirnya terhasil lah masterpiece yg meluaskan hall umah den..hahaha

Tahniah tidak terhingga buat isteri kesayanganku yg bertungkus lumus sepanjang dua hari ini..u so marvel hero la beb..dasat klu mengemas..yg buat gua respek sebab ebby berhaya mengemas pada waktu siang..hahaha..itu pun jenuh nak tunggu mood sampai..hehe..Buat pengetahuan, bukan hall sje..hbis satu rumah di clearkan..bravo dear!!!hehe

So kepada keluarga dan rakan2, selamat bertandang ke EbbyUbbyPlace yg berwajah baru..xde lah gempak pun..tp sje jek wat post sbb xnk blog klihatan sunyi sepi..hehe

Sampai bertemu lagi...post diakhiri dgn kata2 pujangga bunga..

DIMANA HIJAU DIPIJAK..DISITU BIRU DIJUNJUNG..HEHE

Adiosssa..

Monday, April 9, 2012

Melayu Kedah Terakhir: PENGANIAYAAN TERHADAP ITIK ANGSA DEMI NAFSU

Melayu Kedah Terakhir: PENGANIAYAAN TERHADAP ITIK ANGSA DEMI NAFSU

Kita dah cukup hebat?


Salam geng...

Ha inilah jdnye bile dh lame x berblog, tetibe jd rajin lak..hehe..kat cni saje je nk ngomel ttg seorang insan hebat nih..adalah seorg makcik nih..bg aku dia cukup hebat..dan dia cukup kental..aku rasa impiannye xde lah besar sgt mcm org2 zaman skang nih..yg mana berimpian lebih dari apa yg  dkerjakannya..x balance.. (samalah mcm aku)

Hari ini hari pemula minggu bagi minggu ni lah..so mgu lepas ade sorang makcik nih..dtg jumpa Mummy..nk kerja katanya..ok lah Mummy cakap..leh mula kerja hari Isnin..so td pg dia pun dtg lah..dlm pukul 7:30 mcm tu..trend zaman skang kan org main beskal..makcik ni pun dtg naik beskal..dan mula kerja..

Dia punya tekun keje nih dh buat aku impress dh..tambah lg dgn kelajuan dia..perghhh kagum dow..sampai sayur utk esok pun dia dh siap potong dh..dia punya shift kt gerai x lame..dlm pukul 7:30pg sampai kol 11:30pg jek..kire ok lah..sbb umur dia pun dlm lingkungan 40-50 thun..aku rasa lah..kdg2 aku ni pun ngarut gak klu teka umur org..hahaha

X kagum sgt lagi kan?xde pun gatal kepala dgn khebatan makcik ni kan?ha di sini sbnarnye khebatan makcik tuh..makcik nih sbenarnye ade 3 pekerjaan!waktu pagi sebelum Subuh dia dh bgun bekerja sebagai 'cleaner' kt PPR Sri Semarak...kol 7:30pg akan sampai ke gerai Mummy utk menjalankan tugas di dapur sampai pukul 11:30pg..dan knapa sampai pukul 11:30 jek? sbb makcik nih kna balik umah dia dan bersiap plak..bersiap nnt pkul 3/4 nk kna ke Pasar Malam..meniaga pasar malam hampir setiap hari!perghhhhh gempak..ape jantung dia kt luar ke?aku penah kot meniaga pasar malam nih..aku tau azab penatnye mcm mana..kol3/4 nk kna sampai dh kt tapak...bukak tapak dan meniaga melangut mahsyuk sampai kol 10/10:30mlm...kemas closing lg..silap2 kol 12/1pg bru sampai umah...penatttttttt....itu ape yg aku lalui dlu..dan tengok makcik ni plak, fuyooooo mmg wajar dan seharusnya dihormati dan djadikan contoh..nape la aku x serajin itu...

Aku berdoa agar makcik ni akan stay lame kt Mama Nasi Campur..lgpun skrg ni x senang nak mncari org yg nk bkerja kedai makan nih..stay la ue hendaknye..wpun baru sehari makcik keje..tp klu x mula dgn sehari tu, manakan tiba seminggu..sebulan dan setahun kan...hehe

Ok lah..cukup sekadar sampai di sini..ambil yg baik sebagai teladan dan yg buruk dr aku nih sebagai angin yg lalu..jgn diambil..cuma sedar yg ianya ada berlalu..sbb aku dan kita2 sbnarnye sedar..ada yg lebih hebat dr ape yg dh dianggap hebat..bnyk sgt cerita org2 hebat..tp cukuplah utk aku sekadar berkongsi ape yg ade di sekeliling aku..xkan lak aku nk cte pasal Syed Mokhtar lak kan..hehe..so sampai bertemu di lain masa..

P/S: Terima kasih x terhingga kepada sahabat2 yg melapangkan masa membaca blog aku nih..xseberapa pun..tp syukur ade gak yg baca kan..komen2 membina dr anda adalah diharapkan..kita bersahabat dan berkongsi sepertimana perkongsian kita di bumi Allah ini..Assalammualaikum..

Adiossss

Sunday, April 8, 2012

Jangan Terpedaya


Salam geng...

Terdahulu aku nk ngucapkan selamat hari senin buat semua kengkawan..dan selamat bertugas pada semua yg ada tugas dan yg x ada tugas tu selamat jugak hendaknya..hehe

Cukup dgn mukadimah yg indah itu..haha..aku kt sini nak bercerita ttg SCAM..tau x ape itu?ala yg tipu2 org tuh..ala yg aku pun pnh kena tu..hahaha..kali ni modus operandinya berbeda..tp objektifnya kok sama..mau menipu org..ya ter'Ahmad Dhani' lak aku..hehe..watak dlm kisah ini terpaksa dirahsiakan..kerana ianya adalah sbb aku xnak dedahkan..sbb blog aku kan..jd ikut suka aku lah ye...jgn serius sgt..sket2 udah..

Mgu lepas bersamaan ngan hari Selasa..mcm biasa aku ada di gerai..tgh shapkok kek kedai sebelah datang lah Mr X memanggil aku..katanya urgent dan mintak ikut dia..keyword nya 'rezeki kot ni'..mintak lah aku temankan nya..sbb ape aku diminta utk menemaninya?ok, aku bukak lah rahsia sket..aku sebenarnya bergurukan Wunan..ala Wunan, x kenal?cucu cicit Pendekar Laut tuh..kebetulan aku dh pun di tahap 70 Petala Langit..so.aku djadikan bodyguard..kahkahkah

Ceritanya bermula begini..Mr X yg kehilangan spek mata terpaksa membuat spek baru..jadi beliau telah ke tempat biasa beliau iaitu kedai spek Danau Kota..dh selesai dptkan spek baru beliau terus menuju ke kereta dan menghidupkan enjin..baru je masuk gear satu, seorang perempuan Hindu mengetuk tingkap ala2 Direct Saler gitu..

Mr X malash layan tp sbbkan ayat manis girl tersebut, gear terpaksa di free kan dan berlaku lah perbualan..Mr X diminta cabut sekeping kertas mcm kertas undi tu dan diminta gores kertas tersebut..selepas digores, girl tersebut pun bersuara 'ayoyo incik...ini byk grand punya hadiah..xdak senang mau dapat wo..sikijap ar..saya mau kena call itu ofis...' (itu bukan lah 100% dialognya, tp lebih kurang lah..aku pulak bukannye India..jd aku anggap mcm tu lah bunyinya..) Perbualan telefon diantara girl dan org ofisnya berlaku..Mr X diminta bercakap dgn pegawai tersebut di telefon..dan pegawai itu pun bercakap 'Incik, u sudah gores dan dapat itu grand prize..u akan dapat itu kereta Camry sama itu MyVi..''ini semua sbb kita mau lari itu income tax jadi kita mmg tiap2 tahun ada kasi itu luckt draw punya..'ok lbih kurang le cenggitu..Mr X tanya..mcm mana mau claim itu hadiah?pegawai itu cakap 'ada syarat yg perlu dipatuhi..bila itu dua2 kereta sampai..incik kena bayar RM18,600..' Mr X lalu berkata jd ini bukanlah bnd free la..'bukan..tp klu vandingkan dgn harga kereta, incik still untung banyak tu...' kata pegawai..'jd ini macam..sekarang ofis ada di Kepong..Incik bawa datang RM18,600 cash sbb kita mau bukti yg incik mmg ada itu duit..kita xmau nnt kereta sampai tp incik xdak itu duit mau bayar..kita xdak ambil itu duit..kita cuma mau tgk saja...'tambah pegawai India itu...

Pendekkan cerita, Mr X setuju..siap baik hatinya Mr X ni bwk lg girl yg bg kertas gores dan menang tuh ke klinik kesihatan ibu dan anak di Sri Rampai..Mr X xckp byk terus withdraw RM18,600 sbg bukti yg dia punya akan itu wang...selepas keluarkan wang, takdir Allah..digerakkan hatinya mengambilku di kedai..jd bermula lah episod aku mengikut Mr X..kereta dipandu laju menuju ke Sri Rampai..pickup perempuan mengandung td..aku hanya dok disebelah memegang beg berisi duit..sbb kan aku nih jugak baik hati..walaupun diceritakan kisah ni aje aku terus dah jatuhkan hukuman bhw ini adalah scam...tp aku folo je lah..tugas aku agar RM18,600 ini selamat dibawa pulang..

Sampai kt Sri Rampai,sepasang India masuk ke kereta..aku usha tepat je muka sekor2..yg perempuan aku bajet umur dlm 19thun..yg lelaki dlm 21thun..haram xde rupe pompuan pregnant pun..aku h geleng kepala..dorang sepasang dh mula curiga dan ade la nmpk goyang..itu belum abang goncang lagi tuh..hahaha..Lelaki India tanya Mr X siapa aku..selepas diterangkan, dia pun diam jek..diam sampai lah ke Kepong...

Dlm kereta tu aku dh mula nk selidik nama kompeni..tp bila tanya dorg pun ragu2..ckp pun ade gigil2..aku yg genius dan punyai pengalaman nih, buat2 telefon balai kepong..mcm ni bunyinye...'Assalammualaikum..bz ke tuan?ada mana?balai ke?aku odw area2 ko nih..nk gi satu company..dpt hadiah kete..leh la jpg minum2..ala..klu kna tipu ke jpg ko dtg lah..aku sampai je ofis dia aku whatsapp kan location kay..?ok..hahaha..tuan la blnje...ok ok..' aku pun letak tepon..aku ckp kt Mr X jgn rsau..Inspektor akan backup kita nnt..hahaha..gelak yg penuh makna..huhu..

Pendekkan lg cite..kitorg pun sampai la ke ofis yg dimaksudkan..blok rumah kedai..ofis di tingkat dua..kitorg masuk ke dalam..dan dibawa ke bilik pegawai yg ckp tepon ngan Mr X td..on the way ke biliknye ternampak seorg Ah So lingkungan 45-50 thun..sleeveless menayang ketiak yg berbulu..aku dh kompom, ini scam..hahaha..ape la bodoh Ah So tu duduk situ..masuk je ke dlm pejabat, aku dan Mr X duduk..Mr X mintak agar diceritakan ttg perkara sebenar...dia gtau aku yg setiap tahun dorg berjaya larikan diri dari income tax sebanyak 1.5juta..dia sebut perkataan lari cukai tu..hahaha..cam beginner sgt company nih..haha..then dia nk aku tulis no siri duit RM18,600 tuh..aku tny utk ape?katanya syarat..aku tanya nama company dan dberitau EH Trading..terus aku call ke KPDNHEP..ini betul2 punya call..aku check nama company..xde..aku mintak no AJL baru tergagai nk cari..aku pun bangun dan aku ckp...sedikit meninggi suara..APA LU INGAT KITA BODOH KA?APA LU PUNYA NAMA?IC NO?LU MAU GUA REPORT KASI SITA INI OFIS?INI COMPANY?HA MAU?TGK OFIS PUN TAU MENIPU..1.5M KONON SETAHUN CUKAI..PUIHHHH!!!! Mr X tenangkan aku..dan katanya biar je lah asalkan kita selamat..aku pun tarik nafas...lepas...tarik lepas...hmmmm jom lah kita balik..sempat lg aku hentak meja..lalu kami pun berlalu turun..masuk je dlm kereta aku beritau pada Mr X yg lain kali jgn percaya ini semua..tgk keadaan ofis pun dh tau penipu..

Jadi kami terus kan perjalanan ke bukit Jalil utk ambil Ebby..dh lewat dh kan..hehe..so kisah ini sememangnye menjadi pengajaran buat Mr X, aku dan kita2 semua..harapan agar kita akan menjadi lebih bijak dlm berurusan dgn manusia yg lain..bayangkan klu masa kitorg masuk ke ofis tu, kitorg dikepung..apa akan jadi dan apa yg akan berlaku pada kitorg masa tu kan?tiada lah guna 70 Petala Langitku di kala itu kan..hahaha..Alhamdulillah syukur..Allah masih menyayangi kami dan tidak lah diizinkan yg buruk itu berlaku..report dh cuba dibuat dgn KPDNHEP tp void ler..sbb xde langsung nama penipu2 tuh..ceh..semua sbb Mr X terlalu penyabar org nye..hehehe..anyway heppi monday all..jgn blues2 sgt..kerja kasi kuat..supaya nnt cukup makan dan tdak menipu org lain..InsyaAllah...

Adiosss...